Saturday, May 26, 2012

GELOMBANG PANAS MENYERANG DUNIA

KESAN LETUPAN NUCLEAR AMAT MERBAHAYA
Salah satu kesan merbahaya pemanasan global ialah penghasilan gelombang panas. Jangan main-main dengan gelombang panas ni. Tahap bahaya gelombang panas ini sama seperti bahaya kesan senjata nuklear!


Gelombang panas boleh mengakibatkan kemarau, banjir, ribut taufan. Semua kesan buruk ini akan mengakibatkan kematian,kebuluran dan wabak penyakit. Masa ni confirmlah kadar jenayah meningkat secara mendadak!


GELOMBANG PANAS MENYERANG DUNIA
Contoh terburuk pernah berlaku di Amerika pada tahun 2003. Pada waktu itu sebanyak 562 puting beliung berlaku pada bulan Mei sahaja!  terlampau dasyat kesan puting beliung ini sehinggakan lebih 40 orang terkorban!


SUHU PANAS MELAMPAU DI INDIA
Di india pula suhu meningkat mendadak sehingga mencecah 49 degree. Ini dah sampai tahap boleh masak air guna cahaya matahari sahaja! kat malaysia paling panas pun tak sampai 35 degree! bayangkan betapa panas suhu 49 degree!


Kalau rasa tension sebab suhu panas,salahkan sahaja Amerika. Negara Amerika adalah penyumbang paling tinggi kepada pemanasan global walaupun penduduknya hanyalah 5 peratus sahaja daripada jumlah seluruh penduduk dunia.2 comments: