Wednesday, January 30, 2013

Teknik Menulis Resume, 5 Interview Seminggu!!

Assalamualaikum semua. Hari ni aku nak berkongsi sedikit ilmu yang baru aku discover ni. Ilmu kalau tak dikongsi, disimpan sorang-sorang memang tak banyak faedah. Tapi kalau disebarkan atau disampaikan. Memang berbukit- bukit pahala korang dapat.Ye tak?


Ilmu yang aku nak cerita kat korang ni berkaitan teknik menulis resume berdasarkan pengalaman yang aku dapat sepanjang mencari pekerjaan. Selepas guna teknik ni aku boleh dapat lebih kurang lima interview dalam satu minggu! Ok, jom kita tengok sama-sama.

  1. Buat resume tu colourful sket.Kalau boleh lain drp yg lain. Pakai font yang cantik sket. Gambar pun bwt ade effect sket..klw boleh bwt interviewer tu teringat-ingat resume kita. Tips ni aku amek dr buku..tak sangka menjadi..hehe
  2. Apply kt jobstreet ngn mudah.my. actually kt mudah.my senang sket nk dpt sbb tak ramai org tau. Klw bleh apply job awal2.Maksudnya klw job tu diiklankan pd 11hb,ko apply 11hb.Jgn apply keje yg dah lama diiklankan k..
  3. Yang ni penting. Korang kene hanta resume skali dgn msg ni "Dear Sir/Madam,I am applying for the civil engineer position. My resume is enclosed for your review. Given my related experience and capabilities I would appreciate your consideration for this job. My skills are an ideal match for this positionI appreciate your taking the time to review my resume. Again, thank you for your consideration."...yg ni ayat aku..pepandai la korang ubah/tambah apa2 yg ko rase sesuai k.Korang kene bwt cm surat..tulis alamat kat atas skali, alamat syarikat, pastu ayat yg aku bwt ni..last skali ko tulis "sincerely..sapit matshah (mcm surat la)
  4.  apply kt surat khabar The star(sabtu)..yang ni kawan aku bgtau..ak x pnh apply pun


Teknik ini aku namakan teknik kebabooom sebab teknik ni begitu efektif sekali. Tapi korang mesti ingat yang tak semestinya teknik ini menjadi kat korang. Banyak faktor lain juga diambil kira. 

Ok..gudluck

1 comment:

  1. Dah banyak apply kerja tapi masih belum dapat panggilan interview? Penyelesaian hanya satu. Baca link di bawah.
    "Rahsia Resume Power Terbongkar @ Blog Dan Duit online"

    ReplyDelete